Ülkemizde şiddet vakalarında gözle görülür bir artış yaşanıyor. Kadın cinayetleri başta olmak üzere, çocuklara yönelik türlü şiddet vakalarına, muhalefete dönük sindirme ve bastırma vakaları da eklendiğinde şiddet vakalarındaki artışın doğrudan siyasal erkin bu konuda gösterdiği iradeden bağımsız düşünülemeyeceği değerlendirilmektedir.
Özellikle toplumsal eylem ve protestolara dönük ölçüsüz devlet şiddetinin boyutları giderek artıyor. Bunun en önemli gerekçelerinden biri ise “cezasızlık halinin” ve şiddet uygulayanlara dönük yaptırımların yetersizliği olarak görülmeli.
En
önemli insanlık suçlarında, işkence vakalarında, cinayetlerde, yaralamalarda
dahi etkin soruşturma yürütülmemesi ve bu hukuksuzlukların etkili bir biçimde
cezalandırılmaması da bu şiddet kültürünü besleyen etkenlerin başında
gelmektedir.
Hükümetin özellikle siyasi saiklerle muhaliflere dönük yaptığı açıklamalar yargıyı da etkilemekte; yargılamalarda ise faillere caydırıcı cezalar vermekten imtina edilmektedir. Öte yandan kamu görevlilerinin hukuka aykırı eylemleri pek çok vakada somut olarak görüldüğü halde yaptırımsız bırakılırken, şiddet eylemleri kutsanmakta, en yetkili ağızlardan şiddet eylemlerini meşrulaştıran bir dil kullanılmakta dahası mağdura yapılanın “az bile olduğu” ve “arkasının geleceği” yönündeki açıklamalar ibretle izlenmektedir. Bunların son örnekleri de muhalefet liderlerine yapılan saldırı ve provokasyonların ardından yaşanmıştır. Muhalefet liderlerine dönük şiddet eylemleri ise bu işin artık doruğu ve korkutucu boyutu olarak görülmeldir. Dolayısıyla muhalefet liderlerine dönük saldırı ve linç girişimlerini canlı yayınlarla topluma izlettirilerek adeta saldırı ve provokasyonlara meşruiyet kazandırma çabaları ibret ve dehşetle izlenmektedir.
Öte yandan MİT'in eski yöneticilerinden birinin basın yoluyla, alenen işkence ve kötü muamele eylemleri itiraflarına ve bu eylemlerini alenen meşru gösterme çabalarına rağmen savcılıkların bu konuda harekete geçmemesi de dikkate şayandır!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumunuz için teşekkürler